Johanna Lidman - Bild och form

Digital portfölj.

Fördjupning/Examinationsarbete, 19 - 29 april

Publicerad 2013-04-29 15:51:00 i Allmänt

Då jag varit dålig på att uppdatera får de senaste dagarnas arbete hamna i ett och samma inlägg.

När jag kände mig klar med mina skisser bestämde jag mig för att utgå ifrån dem och gestalta dessa med lera i 3D-format.


Till att börja med knådade jag keran för att mjuka upp den en aning för att den sedan skulle bli lättare att arbeta med. Jag använde mig av teknikerna ringla/korvmetoden och tumma när jag skapade mina små hundar. för att skapa huvudet rullade jag först en bit lera till en rund boll och formade sedan utbuktningen av nospartiet med hjälp av fingrarna. Sedan gjorde jag en liten trekant som jag fäste längst ut på nospartiet som blev själva nosen. För att fästa nosen med huvudet rispade jag båda sidor och pressade sedan samman dem. När jag gjort detta såg jag även till att bearbeta fast nosen genom att tumma leran runtom och sammanfoga de två delarna ordentligt. Denna metod använde jag när jag fäste öron, huvud, ögon, svans och ben med.

På den lilla hunden gick alla moment väldigt bra, men på den större hunden blev leran väldigt tung, så trots att jag använt mig av dessa metoder ville huvudet inte riktigt sitta kvar. Jag tror att detta berodde på att huvudet var så stort i jämförelse med kroppen och den lilla halsen. Tillsult kände jag ändå att jag fick det att sitta fast.

När leran torkat så den blivit "lädertorr" grundmålade jag figurerna två varv med vit akrylfärg. Under detta moment lossnade huvudet på den stora hunden igen, och eftersom leran torkat så pass mycket att jag inte skulle kunna laga den på samma sätt som tidigare valde jag att limma fast det. Efter det har det inte vart något problem. När ytan på figurerna torkat helt valde jag att måla den stora hunden med vitt och grått för att efterlikna den första målningen jag gjorde av en chihuahua. ←klicka för förstoring!

Jag använde mig även av samma metod som på målningen, att jag duttade dit färgen med hjälp av en pensel.

Sedan målade jag den lilla vit med olika färger på (samma metod som den stora) utifrån min skiss.
Här är de helt klara:


Nästa steg blir att göra någon form av ett tittskåp med färgen på golvet, sedan tänker jag göra en målning på duk utifrån resultatet av tittskåpet.

Har även hittat mer inspiration från en konstnär som heter Agnetha Sjögren. Hon målar, skulpterar och gestaltar hundar på flera olika sätt. Ska gå in djupare på det senare: http://www.doartltd.com/


 

Fördjupning/Examinationsarbete, start 19 april.

Publicerad 2013-04-29 15:25:00 i Allmänt

Vårt examinationsarbete har rubriken " FRÅN DET ENA TILL DET ANDRA ".

Vi ska göra en gestaltning samt skriva en text på ca 3-4 sidor. Tanken är att vi ska väla en egen tematik, något som varit extra kul eller extra svårt. Vi ska även försöka inspireras på något sätt, av en konstnär eller dylikt.

När jag tidigare arbetade med mina akrylmålningar i gråskala/färg så tyckte jag om kontrasten så mycket att jag kände att jag ville fortsätta på det spåret. Klicka för förstoring →

Jag fastnade även för den här tavlan som jag tyvärr inte hittar någon information om. Ingen konstnär, ingenting.


Då jag hade problem med detta fick jag tips av en klasskamrat att jag kunde använda mig av Robert Rauchenbergs målning "geten". Först tänkte jag att det var en bra idé, men vid närmre eftertanke var det inte alls det jag ville eller var ute efter. Jag fick tips på några konstnärer av Victoria, vår lärare, som jag kikat på för att se om de kunde inspirera mig på något sätt, men jag hittade inget som var i närheten lika inspirerande som den första tavlan jag hittat. Så jag bestämde mig för att börja mitt arbete.



Jag utgick från Frids bok Intro bild, kapitel 3, s. 31 som handlar om hjälpformer när jag först skissade upp chihuahuan på bild 1. Det var skönt att ha hjälpformerna som ett stöd. Som frid skriver i sin bok "Ofta kan det vara flera hjälpformer som hjälper dig att få delarna på plats" (s.31).

Jag gick sedan vidare till kapitlet som handlar om perspektiv. Här Valde jag att teckna utifrån ett centralperspektiv, eller enpunktsperspektiv som det även kallas. Detta kan tecknas ur både ett grod- och fågelperspektiv och jag valde det sistnämda (s.51).

När jag skissat upp hundarna med stöd av hjälpformerna så bestämde jag mig för att sätta igång med skuggningen eftersom det är det som ger liv och form till teckningen. Ljuset kommer i princip rakt uppifrån, därför har jag valt att placera ljusdagern uppe på huvudet av hundarna, samt lite längst upp på öronen. De har även en ljusdagerpunkt på nosen då även den tar emot reflektioner av ljuset.

Då skuggning är något som jag upplevt svårt så ville jag öva mer på det, vilket jag känner att jag gjort nu och jag börjar få kolla på hur skuggningarna ska ligga.

Till sist valde jag att måla med akryl i färg eftersom jag tycker om kontrasten gråskala/färg.

Detta gjorde jag med hjälp av en pensel som jag doppade i olika färger och duttade på pappret för att få känlan av att färgen var utspilld. Jag torkade aldrig av penseln när jag duttade dit de olika färgerna eftersom jag ville få en effekt av att färgerna blandas och att det inte ska bli för stora kontraster mellan färgerna i sig.


18/4 -2013

Publicerad 2013-04-29 12:20:00 i Allmänt

 Dagens lektion handlade om formgivning. Vi arbetade mest med lera men fick även testa gjuta med valfritt material och gips. Jag valde att testa gjuta i både sand och play-doh/"trolldeg".

För att gjuta i sand var man tvungen att fukta sanden (ungefär lika mycket som när man bygger sandslott), sedan placerade man det föremål man ville gjuta av på sanden och tryckte ner. Jag valde min egna knutna näve samt en metallfjäder som jag la som en ram runtom. Sedan tog man bort objekten och fyllde formen med gips. Den man skulle tänka på var att "sprätta"/kasta dit gipsmassan på de ställen där fördjupningarna var lite större för att undvika luftbubblor och för att se till att det hamnade gips överallt.

När man blandar gips häller man först upp vatten i en bunke (så mycket man uppskattar att man behöver) sedan strör man på gipspulver tills det blir små öar. Då ska man försiktigt stoppa ner med handen och arbeta lite lätt för att få bort eventuella luftbubblor som finns och för att undvika att skapa fler.



I play-doh-leran valde jag att göra mitt handavtryck. Då leran var väldigt kladdig (lite misslyckad) hade jag olja på handen för att inte kladda fast och förstöra formen. Även här "sprättade" jag dit gipset innan jag hällde på det.

Slutligen innan det skulle bränna så bankade jag i bordet för att få de luftbubblor som samlats i gipset i alla fall skulle åka upp till ytan. Det var en kul och bra erfarenhet, det här kommer jag abolut ta med mig i arbetet med barn. Man kan även gjuta i lera eller andra material.

Sedan fick vi arbeta med lera där vi fick i uppgift att bygga ett torn som skulle vara ca 25 centimeter högt och vi skulle använda oss av tre metoder: Ringla, tumma och kavla.


Jag kavlade första delen av mitt torn där jag även kavlade på ett mönster med hjälp av en bit spetsduk. Jag skar även ut en bågformad bit ur den undre delen som fick bli en dörr. Här skapade jag ett annat mönster genom att grycka med en sil och göra hål med en gaffel.

På nästa lager använde jag mig av metoden ringla, eller korvmetoden som den även kallas, vilket kan vara ett roligare begrepp att använda i samband med barn. Här rullade jag allstå leran till små korvar som jag sedan ringlade på mitt torn, lager för lager, och fogade samman inifrån. För att fästa den kavlade och ringlade delen "räfflade" jag även kanterna och tryckte ihop innan jag fogade samman dem inifrån.

Tredje lagret blev ett kavlat lager igen där jag använde mig av en kavel som skapade ett våffelmönster. Sammanfogade nästa lager på samma sätt som tidigare.

Fjärde lagret blev flera små korvar som sammanfogades till ett "staket" som jag fäste ovanpå det tredje lagret. Slutligen valde jag att tumma ett tak som även det fästes med hjälp av tidigare metoder, denna gången utifrån. Valde även att skapa ett mönster på taket med hjälp av en gaffel.



Detta var en kul övning och det var roligt att se alla andras resultat. Vi fick som avslut samla klassens torn på ett och samma bord för att sedan skapa en stad av de torn vi byggt, allt detta under tystnad. En kul men svår sammarbetsövning då alla tolkade och tyckte olika.




I slutet av lektionen gick vi igenom fördjupningen/examinationsarbetet: Från det ena till det andra.





16/4 -2013

Publicerad 2013-04-16 19:53:00 i Allmänt

På lektionen hade vi uppföljning på tidigare lektion med måleri. Här fick vi användning av de objekt vi skulle ta med hemifrån och skissa upp.

Först fick vi testa olika perspektiv i kollageteknik. Vi skulle sätta objekten bredvid varandra, långt ifrån varandra och till sist skulle de överlappa varandra. Jag hann tyvärr inte den tredje då det var väldigt kort tid vi fick hålla på och eftersom jag var lite för noggrann med att riva ut bitarna. Men det var ok att bara hinna med två bilder.



När vi gjort detta fick vi välja mellan tre olika kända målningar där vi skulle placera in våra objekt. Jag valde ____ s bild ____. Jag fick en tydlig bild framför mig där jag såg mina objekt som en staty i vattnet.



Jag valde att måla bakgrunden med temperapuckar där jag använde mig av en svamp för att lägga färgen på duken. För att få himmelen med levande och ett djup så drog jag svampen i olika riktningar.

Sedan tog jag en stor rund svinborstpensel och målade silhuetten av husen i bakgrunden. I efterhand känner jag att jag hade kunnat ta en smalare penser för att få till mer detaljer, men samtidigt kändes det frigörande att arbeta ganska stort. Jag valde även att måla en del av vattnet med temperapuckarna.


När jag gjort grunden med temperapuckar valde jag att använda mig av akryl för att skapa skuggor och konturer i staden. Jag valde även att måla bron med pensel och akrylfärg. Den stora blå byggnaden målade jag med akrylfärg och palettkniv, mycket för att testa olika tekniker och få mer liv i målningen.

När jag målade fortsättningen av vattnet använde jag mig av akrylfärg i olika färger som jag duttade på målningen med hjälp av en svamp.

Slutligen målade jag dit fönster på den blå byggnaden för att få samhörighet med den mindre grå byggnaden. Sedan målade jag dit ett par båtar vid bryggan och slutligen mina objekt i form av en vattenstaty:
 


Efter skolan handlade jag hem akrylfärg och har målat med lite olika tekniker. Gemensamt är att jag lekt med kontrasten gråskala och färg.

På chiuauan har jag använt mig av penslar med olika storlekar och duttat dit färgen. Kul teknik som ger djup i målningen.

På porträttet använde jag mig av penslar i olika storlek för olika detaljer. Det var svårt att hitta rätt nyans och inte få för stora kontraster. Det tog även ett tag innan jag lyckades få volym i läpparna. Detta gjordes med hjälp av lager-på-lager-teknik med olika färger och linjer som var rundade som läpparnas form. Helt ok resultat i slutändan.

Birma-katten målade jag även med pensel. Här arbetade jag mig utifrån och in färgmässigt men inifrån och ut med penseln. Ögonen var svåra då de skulle vara så ljusa, kul att testa!

15/4 -2013

Publicerad 2013-04-15 18:28:01 i Allmänt

I torsdags fick vi i uppgift att välja två objekt, ett personligt och ett vardagligt, som vi skulle skissa och ta med nästa lektion, alltså imorgon.

Dessa objekt har jag valt:

Här är när jag tecknat dem steg för steg. Skissade först, sedan fortsatte jag med skuggor och hela köret!

..och slutresultatet blev så här:

Blev riktigt nöjd med dessa. Känner att jag börjar hantera skuggorna riktigt bra. Här kommer ljuset från 4 olika vinklar (uppifrån, bakifrån, vänster och höger) eftersom vi har spotlights i taket. Det syns mer på teckningen med glaset, men gubben har också skuggor från alla olika vinklar.

14/4 -2013

Publicerad 2013-04-15 18:16:00 i Allmänt

Idag har jag suttit hemma och läst Frids bok, Intro bild, och blev inspirerad att teckna porträtt. Jag googlade fram en svartvit bild av Rihanna som jag ville använda mig av och skissade upp en rektangel som jag utgick från. Sedan ritade jag konturer och stödlimjer och arbetade mig fram utifrån det.


Här är det färdiga resultatet:

Det var svårt att få rätt propositioner och att få skuggan och linjerna rätt. Men jag känner mig nöjd, det här kommer jag att testa igen!

12/4 -2013

Publicerad 2013-04-15 15:57:00 i Allmänt

Mitt konstbesök ägde rum på Moderna Museet i Stockholm där jag fastnade för utställningen Hilma af Klint – Abstrakt Pionjär.


Det första jag tänkte på när jag såg denna tavla var att något förtvinande, blev minde och tillslut försvann till ett stoff.  Jag kände en viss melankoli samtidigt som jag kände mig fridfull och harmonisk, de positiva känslorna fick jag nog mycket tack vare de varma färgerna som målningen innehöll.

När jag sedan såg den lilla beskrivande skylten blev jag positivt överraskad över att min tolkning av verket stämde överrens så bra med vad Hilma ville förmedla: De tio största, nr 9. Ålderdomen. 1907.

Jag har aldrig tidigare besökt en konstutställning eller studerat konst på något annat sätt. Det har varit intressant att fundera och reflektera över material och olika tekniker på olika målningar och skulpturer som jag sett. Det var svårt att välja ut ett konstverk då det fanns många intressanta, men De tio största, nr 9. Ålderdomen var den målning som tilltalade mig mest ur ett känslomässigt perspektiv, därför valde jag den.

Jag kommer absolut att besöka fler utställningar och museer i framtiden då jag finner det intressant och inspirerande att titta på konst.

 

2013-04-11

Publicerad 2013-04-11 21:07:00 i Allmänt

Idag har vi paratat om (och använt) akryl som material. Akrylfärg är färgpigment som är blandat med akrylat, en typ av plast. Från början är akrylfärgen transparant, men så fort man lägger till vitt blir färgen täckande. Akryl kan målas på princip allt med undantag för oljepastell och vaxkritor.

Vi pratade om att känna och se med kroppen när man skapar. Man arbetar med känslan! Dagens lektion gick ut på att testa skrylen som material mot olika underlag med olika verktyg och metoder.


Här fick vi se olika metoder och material som kunde användas i skaparprocessen med akrylfärgen.

Den första uppgiften vi fick var att med hjälp av en ram klippa ut en miniatyrbild från en målning för att sedan avbilda den till en större skala.
                                

Ovan har ni processen steg för steg, nedan är det färdiga resultatet:

Det var kul att testa avbilda en abstrakt miniatyrbild och göra om den i större skala. Jag använde mig av en linneduk som var grundad med vit färg, vatten och akryl. Jag känner att jag är nöjd med processen och jag är hyffsat nöjd med resultatet. Om jag skulle gjort något annorlunda så skulle jag använt mer fär på penseln för att skapa mönster och ge målningen mer liv och ett större djup.

När vi gjort detta fick vi i uppgift att skapa tre alster med hjälp av tre olika material och med olika tekniker/redskap.

Jag valde en hård spånskiva med stuktur, en plastfilm (oh-papper), wellpapp och en skiva som jag inte kommer ihåg namnet på, men det är som kompakt frigolit med släta lite plastiga ytor.

Jag valde att grundmåla spånskivan eftersom det är ett poröst material som suger åt sig färgen. Sedan målade jag en ram och ett X på baksidan för att motverka att den skulle böja sig när den blev blöt.

Under tiden grundmålningen torkade började jag med frigolitskivan. Jag valde att klicka ut olika färger på själva skivan och använde mig sedan av en palettkniv för att dra ut färgen och skapa mönster.


Jag tycker färgerna jag valt gifte sig väldigt bra med varandra. Det var intressant att jobba med palettkniven så man kunde vinkla den år olika håll för att skapa olika effekter.

Nästa målning gjorde jag på plastfilmen/OH-papperet. Där valde jag att dutta dit lite färger med hjälp av en svamp för att sedan kunna kombinera den första målningen med denna. Nu målade jag inte med mycket färg på plastfilmen, men jag upplevde ändå att den torkade snabbt. Jag pratade även med andra som hade mer färg som även de upplevde att färgen torkade snabbare på plastfilmen än på övriga material. Fick förklarat att detta berodde på att plasten i sig inte innehöll någon fukt, därför torkade det fortare.


Den tredje målningen valde jag att exprimentera för fullt med! Jag började med att hälla sand och små små frigolitbitar i två behållare. Sedan blandade jag en lila färg med sanden och målade på spånskivan som jag grundmålat tidigare.

Därefter blandade jag en cerise-röd färg med frigoliten och målade utmed kanten av den lila färgen.

Sedan blev jag så uppslukad av mitt arbete igen, så jag glömde bort att fotodokumentera...
...men här är det färdiga resultatet! Efter den rosa färgen började jag måla den blå färgen uppe i det vänstra hörnet, sedan ville jag skapa en viss kontrast till det rosa, så jag valde att lägga på en svart färg samtidigt som jag limmade på en plastig skumgummibit. Jag valde sedan att lägga en vit färg runt den påklistrade biten för att återigen skapa kontrast till det övriga. För att bilda ihop målningen valde jag att inte torka av eller tvätta penseln mellan färgbytena i slutet, som man kan se finns det både svart, vitt, lila och rosa ovanpå skumgummit och även vid den blå färgen.
Jag tyckte det var väldigt frigörande att arbeta med akrylfärgen och de olika redskap och material som fanns till förfogande. Jag håller med Mia i hennes kommentar där hon sa "En av de häftiga sakerna med akrylfärg som jag upptäckte var att det ser kladdigt och härligt ut även när det har torkat." Jag tycker att man får den effekten speciellt då man kladdar på och får lite struktur i målningen jämfört med den första målningen som jag gjorde som var väldigt platt.

När lektionen var över satt vi kvar och utforskade fler material att måla på och fler tekniker.

Här valde jag att först teckna en del av papperet med kol, sedan tog jag en svamp som jag lagt olika färger på och drog över målningen för att få en randig effekt. Jag hade hoppats att kolet skulle lysa igenom mer än vad det gjorde, så jag beslutade att måla partiet där jag lagt kol tidigare med akrylfär i olika färger och med lite struktur. Slutresultatet har ni här:


Sedan ville jag testa att måla på tidningspapper! Jag valde en sida ur en tidning, sedan tejpade jag fast den på wellpappen. Innan jag började måla tog jag maskeringstejp som jag drog på kläderna några gånger (för att minska styrkan på klistret) och la på tidningspapperet.

Jag blev väldigt fäst vid att göra ränder med svampen, så jag testade även det på den större delen av tidningspapperet. Här testade jag att dra svampen i flera olika riktningar. Den lilla rutan längst upp målade jag grön med sand i. Sedan för att få ytterligare effekt hällde jag på sand i små strimmor innan färgen torkat. Längst med sidan till höger målade jag med blått och vitt i en dutt-metod med hjälp av en ganska hård svinborstpensel. Slutresultatet tycker jag påminner om havet. När allt var målat drog jag försiktigt bort tejpen, och här har ni mitt alster på tidningspapper under processen:



Innan vi gick hem för dagen så blev jag sugen på att måla på plastfilm/OH-papper igen. Den här gången tejpade jag olika delar av arket och valde återigen svampen med den randiga tekninken!

Här försökte jag få till ett annorlunda mönster på varannan färgdel. I efterhand hade det varit kul att dra ränderna åt olika håll i olika fält, kanske till och med med olika färger. Det får bli en annan gång.






2013-04-10

Publicerad 2013-04-11 20:29:00 i Allmänt

Till idag fick vi en teckningsuppgift:


Jag började vid punkt 1 som skulle vara en ren konturteckning. Här valde jag att använda mig av en blyertspenna 6B där jag gjorde ett lite svårare mönster med en rak linje. Nr 2 som skulle tecknas med fel hand valde jag att arbeta med kol samt att testa en annan linjeteknik där jag drog streck och sicksackade mig fram. Här valde jag ett enklare mönster då jag känner att jag har långt ifrån samma kontroll på höger som vänsterhanden. Ni kan se resultatet på de två översta bilderna nedan:

Bild nr 3: Jag exprimenterade även ytterligare med pastost i olika material. Det som syns längst upp till vänster är vanlig vaxkrita, den längst upp till höger är med torrpastell och den längst ner är med oljepastell. Jag tycker att vaxkritan är svår att få heltäckande, det lossnar små "flagor" som gör att den inte täcker det vita underlaget. Jag tycker att vaxkritan fungerar bra med syfte att blanda två färger. Där färgerna överlappar varandra skapas en ny färg/nyans.
Torrpastellerna var däremot väldigt täckande, så där hade jag svårt att blanda till en ny nyans genom att överlappa färgerna med varandra. Jag tror torrpastellerna är bättre/lättare att använda vid fördrivning/skuggning och med hjälp av den metoden kombinera och blanda en till nyans.
Oljepastellen använde vi även när vi testade samma metod igår. Den har ungefär samma effekt som vaxkritan då det gäller att skapa nya nyanser, men jag tycker den är mer täckande och lättare att arbeta med än vaxkritan på det här underlaget (växtpapper).

Bild nr 4: Här valde jag att återigen testa schummring, men på ett annat material än igår. Här valde jag ett blankare papper som påminner om utskriftspapper. Jag tycker mig inte märka några större skillnader, men upplever att vaxkritan inte fäster riktigt lika bra på det glatta papperet som på det med gräng (struktur).

punkt 3 skulle vi öva på att göra en teckning med högdager, egen skugga och slagskugga.

Eftersom jag ville öva på detta så blev jag glad att det fanns med som en uppgift. Tyvärr blev jag väldigt inne i mitt arbete så jag glömde av att dokumentera med hjälp av foto i början av teckningen.
Jag använde mig av torrpasteller i gråskala när jag gjorde denna teckning. Jag först göra konturen med en ljus kritan och markerade sedan ut vart högdagern skulle vara placerad. Sedan började jag med att göra streck i en båge (för att man skulle se att figuren var rundad) uppifrån, fortfarande med en ljus krita, en bit ner. Sedan bytte jag till en mellangrå krita och fortsatte med samma teknik neråt. Tillslut tog jag den mörkaste kritan jag hittade och började längst ner med mycket färg för att sedan vandra uppåt och möta den mellersta färgen. När jag gjort klart strecken fördrev jag torrpastellen med hjälp av fingrarna för att få en jämnare effekt. (Allt detta bild 1)
Sedan valde jag att påbörja skuggan (bild 2), men insåg att jag gjorde den för lång då ljuset kom väldigt mycket uppifrån. På bild 3 ser ni hur jag korrigerat detta samt fyllt i och fördrivit skuggan, detta med hjälp av en stompf. Bild 4 är det färdiga resultatet som även visar vad som är högdager, egen skugga och slagskugga.

På den sista punkten, nr 4, skulle vi göra en kolteckning med skugga.


Här fick jag korrigera skuggan i efterhand då den blev lite kort från början vilket man kan se på bild 1, 2 & 3. På bild 4 ser ni det färdiga resultatet. På den här teckningen använde jag mig av stompf för att fördriva och skapa skuggan.

När vi var klara med uppgifterna så skulle vi ha en gruppdisskution, men eftersom det bara var jag och Mia där från vår grupp så beslutade vi att ha en egen disskution. Se protokollet nedan:


Vi var båda överrens om att vi ville lära oss mer och arbeta med med skuggning, därför valde vi detta som "läxa". Jag har inte bestämt vilket material jag kommer jobba med än, men det lutar åt torrpastell då jag tyckte om att arbeta med det idag.

8/4 -2013

Publicerad 2013-04-09 18:10:00 i Allmänt

Dagens lektion började med att vi hade fick gestalta sex känslor (glädje, ilska, sorg, kärlek, stress, lycka) på sex olika papper på 3 minuter, alltså 30 sekunder/papper. Vi skrev på baksidan vilken känsla vi gestaltat och sedan la vi undan dem utan att visa för någon vad vi ritat.
 
Sedan fick vi i par göra en övning som läraren kallade "porträtt & objekt". Vi skulle avbilda den vi arbetade med samt ett objekt utifrån 4 olika övningar. Syftet var bland annat att vi skulle prova på olika material att teckna med, så som kol, blyerts, timmerkrita etc. och även testa olika typer av papper, växtpapper, färgat papper osv.

1. Rita under bordet - vi skulle avbilda vår vän/ett objekt utan att titta på papperet. Till den här övningen valde jag att testa teckna med en kolpenna. Jag tycker detta är en svår övning, man har inte alls den kontroll man äv van vid. Jag försökte att tänka efter lite extra noga vart jag flyttade handen, och jag lyckades faktiskt bättre än vad jag gjort tidigare gånger med den här övningen. Att arbeta med kol är kul eftersom det ger en så stor kontrast till det man ritar på (om man inte har ett jättemörkt underlag).

Visst ser ni att det är Sema upp i dagen? ;)

2. Lyft inte pennan - I den andra övningen fick vi inte lyfta pennan från papperet när vi tecknade.

Det slumpade sig så att jag använde kolpennan igen på den här övningen. Det var lite klurigt att inte lyfta pennan. Man fick tänka efter hur man skulle rita och vad man skulle börja med. Jag valde även att inte trycka lika hårt på alla ställen, så strecket på ena sidan om näsan och strecket mellan näsa och mun är inte lika kraftiga som de övriga strecken.

3. Teckna med "fel" hand - Den tredje övningen gick ut på att teckna med fel hand, alltså jag som är vänsterhänt tecknade med höger. Eftersom jag hade valt ett mörkt underlag tog jag timmerkritan som blir lite silver-skimmrande mot en mörk bakgrund. Här upptäckte jag att det inte alls går att hålla det vanliga "penngreppet", så jag placerade timmerkritan i hela handen istället, så jag fick chans att använda en annan teckningsmetod, vilket gick förvånadsvärt bra.

Det var svårt att få till detaljer, speciellt i och runt ögonen dels för att timmerkritan är ganska klumpig och dels för att jag inte har den motorik i högerhanden som krävs för det finstilta.

4. Teckna med båda händerna - Här valde jag två blyertspennor, en 2B (hård) och en 6B (mjuk).

Jag valde att följas åt med händerna i samma linje. Jag testade att arbeta med båda händerna på olika sidor av pappret, men det kändes svårt och tidskrävande, så jag lät bli då vi inte hade så mycket tid kvar att teckna på.

Här är alla objekt och porträtt från övningen tillsammans.

Sammanfattningsvis tycker jag att detta var givande övningar där man fick lov att släppa på prestationen lite, vilket är positivt enligt min mening! Att göra en liknande övning tillsammans med barn skulle vara ett roligt och annorlunda sätt att utforska olika typer av material utan att krångla till det för mycket. Vi använde oss av kol och blyers, men man skulle lika gärna kunna använda kritor eller tuschpennor.
Vi tog upp vilket språk man använder gällande bild - det är viktigt att inte benämna något med fint eller fult, man ska heller inte förneka vad ett barns bild föreställer. Då menar jag om barnet t.ex. ritat en stor röd cirkel (som skulle kunna likna en tomat) och barnet säger att det är en traktor, så bör inte säga; Nej, det ser ut som en tomat! Det kan hämma barnets kreativitet och utveckling inom bilden.

Inför nästa övning hade vi genomgång av perspektiv i teckning och skuggor. Efter genomgången fick vi i uppgift att göra tre teckningar: 1. Storlek,  2. Överskärning,  3.Skugga.

När jag gjorde de här tre övningarna insåg jag att det inte är en dans på rosor att teckna. På den första bilden där vi skulle få ett perspektiv på storleken hade jag svårt att komma fram till vad jag skulle ha i bakgrunden som visade  att det ena päronet var längre bort än det andra. Det lyckades tillslut bli hyffsat bra efter några försök. Det jag gjorde fel var att jag tecknade bordet för långt bort i förhållande till päronen, så den visuella effekten blev att päronet var mindre och inte längra bort som tanken var.

På mittenbilden skulle jag teckna överskärning. Jag valde att samtidigt arbeta med skuggor eftersom jag misslyckades helt på den första (bilden till höger). Jag tycker att jag lyckades komma fram till ett helt okej resultat där.

På den sista bilden, den längst till höger är jag inte helt nöjd med skuggningen och högdagern. Men övning ger färdighet. Jag ska sätta mig ner och försöka igen när jag får några minuter över.

Efter övningen med storlek, överskärning och skugga gick vi vidare till att arbeta med olika typer av krita; vaxkritor, oljepastell och torrpastell. Här skulle vi använda oss av olika typer av krita för att fördriva, frottage schummra och måla pastost.



Pastost: målas med oljepastell i lager-på-lager-teknik.
Schummra: mjukt möter hårt. Man skuggar över papperet med t.ex. vaxkrita och markerar med hårdare kant.
Frottage: tar fram mönster på pappret med hjälp av olika underlag, här användes vaxkrita.
Fördriva: måla med t.ex. torrpastell eller kol, skugga/dra ut med hjälp av fingrarna eller en torr trasa.

Det var kul att testa olika tekniker med olika typer av kritor. Jag upptäckte att det fanns två varianter av torrpasteller, en hårdare och en porösare. Den porösare var mycket lättare att fördriva med än den hårdare.

Efter lektionen stannade vi kvar för att göra klart det vi började med. Vi la ut alla bilder på bordet med teckningssidan upp så man såg motivet. Därefter försökte vi disskutera oss fram till vilka kategorier de tillhörde, men det var svårt, så vi valde att sortera ut de bilder vi upplevde positiva och de bilder vi upplevde mer negativa i två högar. När vi gjort det sorterade vi in den negativa högen i tre mindre högar: ilska, sorg och stress, och den positiva i tre högar: glädje, kärlek och lycka. Detta gjorde vi med hjälp av att försöka se former eller tecken som vi kunde associera med känslorna. T.ex. kärlek kunde vi se på vissa bilder där det fanns två symboler som kunde representera tvåsamhet, i ilskan var det mycket mörka streck, lycka och glädje var svåra att skilja åt då de ligger så nära varnadra emotionellt, men där var strecken med "sprudlande" etc. Vi hade även lyckats blanda ihop ett fåtal posiviva och negativa teckningar.


Dagens lektion har varit väldigt intensiv med mycket information.  Jag saknar tyvärr en del av kurslitteraturen som borde komma i dagarna, då ska jag försöka ta del av vad som står och fördjupa mig ytterligare.

27/3 -2013

Publicerad 2013-04-09 14:00:00 i Allmänt

Dagens lektion började med att vi blev indelade i par eller i grupp om 3 personer. Alla grupper fick en känsla som man skulle gestalta på ett abstrakt sätt, alltså utan igenkännade former, med hjälp av collageteknik. Jag arbetade tillsammans med Mia och Lena och vi blev tilldelade ordet frustration. Vi skissade upp vad vi hade för tanke kring frustration och var väldigt snabbt överrens om vilka färger och former vi skulle använda oss av.

Till bakgrunden valde vi att använda en svamp och dutta dit olika mörka färger för att ge känslan av ett brus eller otydlighet - något man kan känna vid frustration. Vi använde oss av kalla färger; blå/grön/grå/svart.

Vi valde en röd/orange stark färg som fick stå för själva "problemet", de hårda och kantiga färgerna runtom symboliserar frustrationen kring problemet. De små gula bitarna fick symbolisera positiva tankar i frustrationen, vi var överrens om att man i de flesta fall stöter på små postitiva delmål när man arbetar med problemlösning, vilket ofta leder till att man fortsätter att jobba frammåt trots den frustration man känner.

När alla grupper var klara så skulle man jämföra sitt eget arbete med en annan grupp och försöka lista ut vad de hade gestaltat för känsla.
Vi hade svårigheter med att definiera vilken känsla den andra gruppen ville förmedla som visade sig vara lycka. På grund av den mörka bakgrunden så upplevs inte gestaltningen lika positiv enligt min åsikt. Jag skulle hellre benämna det som frigörelse, frihet, strävan eller något liknande. Man tar sig upp ur det mörka.

De motiverade valet av svart bakgrund med att lyckan "poppade" ut och på så sätt blev mer påtaglig.

Fler gruppers gestaltning av olika känslor. Jag tycker det är intressant att se hur olika man kan uppfatta en känsla och hur man vill förmedla den. Här finns egentligen inget rätt eller fel, allt handlar om den egna tolkningen. Själv tycker det är svårt att fömedla känslor på det här sättet, därför tycker jag alla var duktiga!
 
Nästa övning, "häll & dräll och lager på lager" gjorde vi i våra processgrupper. Vi fick individuellt blanda en egen färg av färgpigment och tapetklister samt välja ut några redskap/verktyg som fanns i bildsalen, för att sedan skapa en gemensam målning. Alla hällde ut sin färg på en del av papperet och sedan fick vi använda oss av de verktyg vi hittat för att skapa olika mönster och smeta ut färgen.


När vi gjort klart den första målningen så skulle vi blanda en ny färg som skulle kunna rinna lätt. Jag tycker det var svårt att få färgen tillräckligt rinnig. Det kändes som att jag hade hur mycket vatten som helst, men när färgen väl var på pappret så rann den inte alls lika bra som jag trodde att den skulle göra.

Som man kan se på bilden så var det ingen i gruppen som lyckades göra en färg som var jätterinnig. När vi hade arbetat oss fram så att vi kände oss nöjda med hur färgerna låg så sa Viktoria att vi gärna skulle överarbeta målningarna, så vi bestämde oss för att vika vår målning flera gånger i olika steg:

När vi till slut vikt målningen åt alla håll det bara gick så fick vi i uppgift att utifrån de två målningar vi skapat i grupperna individuellt associera fritt vad vi såg i någon av målningarna för att sedan gestalta det vi såg i återförbrukningsbart material.

Jag såg en liten filur i denna målning, så jag försökte återkapa det jag såg med hjälp av frigolit och maskeringstejp. Vi fick bara några få minuter på oss att gestalta det vi såg, sedan fick vi byta våra figurer med en klasskamrat inom gruppen. Jag bytte med Mia som hade gestaltat en skog/ett träd.

När vi bytt figur så fick vi i uppgift att klä/måla figurerna med färg eller t.ex. silkespapper.
Så här blev mitt och Mias resultat:

Syftet var att vi skulle få öva/påbörja arbetet till vår 3D-saga som vi skulle göra tillsammans i processgrupperna. Vi bestämde att det här lilla trollet + skogen fick vara en del av den kommande sagan.

Efter lektionen satt jag och Mia tillsammans och skrev ihop en berättelse utifrån våra figurer samt några andra figurer som gruppen gjort. Sedan var jag tvungen att åka till Skellefteå eftersom min morfar skulle begravas, så jag kunde inte vara med dagen efter när fotograferingen skulle ske. Det blev Mia och Sema som finjusterade figurerna och sedan fotograferade bilder till sagan.

(Bilder lånade av Miaklicka för länk!) Klicka på bilderna så blir de större!

När jag väl var i Skellefteå var tanken att jag skulle renskriva sagan och skapa dialogen mellan Slatten (trollet) och Glittra (fjärilen), men det hade blivit nåt missförstånd så Lena hade redan srivit rent sagan och klippt in den i PowerPoint. Jag känner därför att jag inte vart så delaktig i sagan som jag velat, men jag gjorde ju figurerna och var med och skrev sagan. Sen har jag hela tiden haft kontakt med min grupp och vi har informerat varandra bra om vad som händer. Sagan är klar och inlämnad i Mondo.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela