16/4 -2013
På lektionen hade vi uppföljning på tidigare lektion med måleri. Här fick vi användning av de objekt vi skulle ta med hemifrån och skissa upp.
Först fick vi testa olika perspektiv i kollageteknik. Vi skulle sätta objekten bredvid varandra, långt ifrån varandra och till sist skulle de överlappa varandra. Jag hann tyvärr inte den tredje då det var väldigt kort tid vi fick hålla på och eftersom jag var lite för noggrann med att riva ut bitarna. Men det var ok att bara hinna med två bilder.

När vi gjort detta fick vi välja mellan tre olika kända målningar där vi skulle placera in våra objekt. Jag valde ____ s bild ____. Jag fick en tydlig bild framför mig där jag såg mina objekt som en staty i vattnet.

Jag valde att måla bakgrunden med temperapuckar där jag använde mig av en svamp för att lägga färgen på duken. För att få himmelen med levande och ett djup så drog jag svampen i olika riktningar.
Sedan tog jag en stor rund svinborstpensel och målade silhuetten av husen i bakgrunden. I efterhand känner jag att jag hade kunnat ta en smalare penser för att få till mer detaljer, men samtidigt kändes det frigörande att arbeta ganska stort. Jag valde även att måla en del av vattnet med temperapuckarna.

När jag gjort grunden med temperapuckar valde jag att använda mig av akryl för att skapa skuggor och konturer i staden. Jag valde även att måla bron med pensel och akrylfärg. Den stora blå byggnaden målade jag med akrylfärg och palettkniv, mycket för att testa olika tekniker och få mer liv i målningen.
När jag målade fortsättningen av vattnet använde jag mig av akrylfärg i olika färger som jag duttade på målningen med hjälp av en svamp.
Slutligen målade jag dit fönster på den blå byggnaden för att få samhörighet med den mindre grå byggnaden. Sedan målade jag dit ett par båtar vid bryggan och slutligen mina objekt i form av en vattenstaty:

Efter skolan handlade jag hem akrylfärg och har målat med lite olika tekniker. Gemensamt är att jag lekt med kontrasten gråskala och färg.
På chiuauan har jag använt mig av penslar med olika storlekar och duttat dit färgen. Kul teknik som ger djup i målningen.
På porträttet använde jag mig av penslar i olika storlek för olika detaljer. Det var svårt att hitta rätt nyans och inte få för stora kontraster. Det tog även ett tag innan jag lyckades få volym i läpparna. Detta gjordes med hjälp av lager-på-lager-teknik med olika färger och linjer som var rundade som läpparnas form. Helt ok resultat i slutändan.
Birma-katten målade jag även med pensel. Här arbetade jag mig utifrån och in färgmässigt men inifrån och ut med penseln. Ögonen var svåra då de skulle vara så ljusa, kul att testa!