Johanna Lidman - Bild och form

Digital portfölj.

2013-04-11

Publicerad 2013-04-11 21:07:00 i Allmänt

Idag har vi paratat om (och använt) akryl som material. Akrylfärg är färgpigment som är blandat med akrylat, en typ av plast. Från början är akrylfärgen transparant, men så fort man lägger till vitt blir färgen täckande. Akryl kan målas på princip allt med undantag för oljepastell och vaxkritor.

Vi pratade om att känna och se med kroppen när man skapar. Man arbetar med känslan! Dagens lektion gick ut på att testa skrylen som material mot olika underlag med olika verktyg och metoder.


Här fick vi se olika metoder och material som kunde användas i skaparprocessen med akrylfärgen.

Den första uppgiften vi fick var att med hjälp av en ram klippa ut en miniatyrbild från en målning för att sedan avbilda den till en större skala.
                                

Ovan har ni processen steg för steg, nedan är det färdiga resultatet:

Det var kul att testa avbilda en abstrakt miniatyrbild och göra om den i större skala. Jag använde mig av en linneduk som var grundad med vit färg, vatten och akryl. Jag känner att jag är nöjd med processen och jag är hyffsat nöjd med resultatet. Om jag skulle gjort något annorlunda så skulle jag använt mer fär på penseln för att skapa mönster och ge målningen mer liv och ett större djup.

När vi gjort detta fick vi i uppgift att skapa tre alster med hjälp av tre olika material och med olika tekniker/redskap.

Jag valde en hård spånskiva med stuktur, en plastfilm (oh-papper), wellpapp och en skiva som jag inte kommer ihåg namnet på, men det är som kompakt frigolit med släta lite plastiga ytor.

Jag valde att grundmåla spånskivan eftersom det är ett poröst material som suger åt sig färgen. Sedan målade jag en ram och ett X på baksidan för att motverka att den skulle böja sig när den blev blöt.

Under tiden grundmålningen torkade började jag med frigolitskivan. Jag valde att klicka ut olika färger på själva skivan och använde mig sedan av en palettkniv för att dra ut färgen och skapa mönster.


Jag tycker färgerna jag valt gifte sig väldigt bra med varandra. Det var intressant att jobba med palettkniven så man kunde vinkla den år olika håll för att skapa olika effekter.

Nästa målning gjorde jag på plastfilmen/OH-papperet. Där valde jag att dutta dit lite färger med hjälp av en svamp för att sedan kunna kombinera den första målningen med denna. Nu målade jag inte med mycket färg på plastfilmen, men jag upplevde ändå att den torkade snabbt. Jag pratade även med andra som hade mer färg som även de upplevde att färgen torkade snabbare på plastfilmen än på övriga material. Fick förklarat att detta berodde på att plasten i sig inte innehöll någon fukt, därför torkade det fortare.


Den tredje målningen valde jag att exprimentera för fullt med! Jag började med att hälla sand och små små frigolitbitar i två behållare. Sedan blandade jag en lila färg med sanden och målade på spånskivan som jag grundmålat tidigare.

Därefter blandade jag en cerise-röd färg med frigoliten och målade utmed kanten av den lila färgen.

Sedan blev jag så uppslukad av mitt arbete igen, så jag glömde bort att fotodokumentera...
...men här är det färdiga resultatet! Efter den rosa färgen började jag måla den blå färgen uppe i det vänstra hörnet, sedan ville jag skapa en viss kontrast till det rosa, så jag valde att lägga på en svart färg samtidigt som jag limmade på en plastig skumgummibit. Jag valde sedan att lägga en vit färg runt den påklistrade biten för att återigen skapa kontrast till det övriga. För att bilda ihop målningen valde jag att inte torka av eller tvätta penseln mellan färgbytena i slutet, som man kan se finns det både svart, vitt, lila och rosa ovanpå skumgummit och även vid den blå färgen.
Jag tyckte det var väldigt frigörande att arbeta med akrylfärgen och de olika redskap och material som fanns till förfogande. Jag håller med Mia i hennes kommentar där hon sa "En av de häftiga sakerna med akrylfärg som jag upptäckte var att det ser kladdigt och härligt ut även när det har torkat." Jag tycker att man får den effekten speciellt då man kladdar på och får lite struktur i målningen jämfört med den första målningen som jag gjorde som var väldigt platt.

När lektionen var över satt vi kvar och utforskade fler material att måla på och fler tekniker.

Här valde jag att först teckna en del av papperet med kol, sedan tog jag en svamp som jag lagt olika färger på och drog över målningen för att få en randig effekt. Jag hade hoppats att kolet skulle lysa igenom mer än vad det gjorde, så jag beslutade att måla partiet där jag lagt kol tidigare med akrylfär i olika färger och med lite struktur. Slutresultatet har ni här:


Sedan ville jag testa att måla på tidningspapper! Jag valde en sida ur en tidning, sedan tejpade jag fast den på wellpappen. Innan jag började måla tog jag maskeringstejp som jag drog på kläderna några gånger (för att minska styrkan på klistret) och la på tidningspapperet.

Jag blev väldigt fäst vid att göra ränder med svampen, så jag testade även det på den större delen av tidningspapperet. Här testade jag att dra svampen i flera olika riktningar. Den lilla rutan längst upp målade jag grön med sand i. Sedan för att få ytterligare effekt hällde jag på sand i små strimmor innan färgen torkat. Längst med sidan till höger målade jag med blått och vitt i en dutt-metod med hjälp av en ganska hård svinborstpensel. Slutresultatet tycker jag påminner om havet. När allt var målat drog jag försiktigt bort tejpen, och här har ni mitt alster på tidningspapper under processen:



Innan vi gick hem för dagen så blev jag sugen på att måla på plastfilm/OH-papper igen. Den här gången tejpade jag olika delar av arket och valde återigen svampen med den randiga tekninken!

Här försökte jag få till ett annorlunda mönster på varannan färgdel. I efterhand hade det varit kul att dra ränderna åt olika håll i olika fält, kanske till och med med olika färger. Det får bli en annan gång.






Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela