Johanna Lidman - Bild och form

Digital portfölj.

8/4 -2013

Publicerad 2013-04-09 18:10:00 i Allmänt

Dagens lektion började med att vi hade fick gestalta sex känslor (glädje, ilska, sorg, kärlek, stress, lycka) på sex olika papper på 3 minuter, alltså 30 sekunder/papper. Vi skrev på baksidan vilken känsla vi gestaltat och sedan la vi undan dem utan att visa för någon vad vi ritat.
 
Sedan fick vi i par göra en övning som läraren kallade "porträtt & objekt". Vi skulle avbilda den vi arbetade med samt ett objekt utifrån 4 olika övningar. Syftet var bland annat att vi skulle prova på olika material att teckna med, så som kol, blyerts, timmerkrita etc. och även testa olika typer av papper, växtpapper, färgat papper osv.

1. Rita under bordet - vi skulle avbilda vår vän/ett objekt utan att titta på papperet. Till den här övningen valde jag att testa teckna med en kolpenna. Jag tycker detta är en svår övning, man har inte alls den kontroll man äv van vid. Jag försökte att tänka efter lite extra noga vart jag flyttade handen, och jag lyckades faktiskt bättre än vad jag gjort tidigare gånger med den här övningen. Att arbeta med kol är kul eftersom det ger en så stor kontrast till det man ritar på (om man inte har ett jättemörkt underlag).

Visst ser ni att det är Sema upp i dagen? ;)

2. Lyft inte pennan - I den andra övningen fick vi inte lyfta pennan från papperet när vi tecknade.

Det slumpade sig så att jag använde kolpennan igen på den här övningen. Det var lite klurigt att inte lyfta pennan. Man fick tänka efter hur man skulle rita och vad man skulle börja med. Jag valde även att inte trycka lika hårt på alla ställen, så strecket på ena sidan om näsan och strecket mellan näsa och mun är inte lika kraftiga som de övriga strecken.

3. Teckna med "fel" hand - Den tredje övningen gick ut på att teckna med fel hand, alltså jag som är vänsterhänt tecknade med höger. Eftersom jag hade valt ett mörkt underlag tog jag timmerkritan som blir lite silver-skimmrande mot en mörk bakgrund. Här upptäckte jag att det inte alls går att hålla det vanliga "penngreppet", så jag placerade timmerkritan i hela handen istället, så jag fick chans att använda en annan teckningsmetod, vilket gick förvånadsvärt bra.

Det var svårt att få till detaljer, speciellt i och runt ögonen dels för att timmerkritan är ganska klumpig och dels för att jag inte har den motorik i högerhanden som krävs för det finstilta.

4. Teckna med båda händerna - Här valde jag två blyertspennor, en 2B (hård) och en 6B (mjuk).

Jag valde att följas åt med händerna i samma linje. Jag testade att arbeta med båda händerna på olika sidor av pappret, men det kändes svårt och tidskrävande, så jag lät bli då vi inte hade så mycket tid kvar att teckna på.

Här är alla objekt och porträtt från övningen tillsammans.

Sammanfattningsvis tycker jag att detta var givande övningar där man fick lov att släppa på prestationen lite, vilket är positivt enligt min mening! Att göra en liknande övning tillsammans med barn skulle vara ett roligt och annorlunda sätt att utforska olika typer av material utan att krångla till det för mycket. Vi använde oss av kol och blyers, men man skulle lika gärna kunna använda kritor eller tuschpennor.
Vi tog upp vilket språk man använder gällande bild - det är viktigt att inte benämna något med fint eller fult, man ska heller inte förneka vad ett barns bild föreställer. Då menar jag om barnet t.ex. ritat en stor röd cirkel (som skulle kunna likna en tomat) och barnet säger att det är en traktor, så bör inte säga; Nej, det ser ut som en tomat! Det kan hämma barnets kreativitet och utveckling inom bilden.

Inför nästa övning hade vi genomgång av perspektiv i teckning och skuggor. Efter genomgången fick vi i uppgift att göra tre teckningar: 1. Storlek,  2. Överskärning,  3.Skugga.

När jag gjorde de här tre övningarna insåg jag att det inte är en dans på rosor att teckna. På den första bilden där vi skulle få ett perspektiv på storleken hade jag svårt att komma fram till vad jag skulle ha i bakgrunden som visade  att det ena päronet var längre bort än det andra. Det lyckades tillslut bli hyffsat bra efter några försök. Det jag gjorde fel var att jag tecknade bordet för långt bort i förhållande till päronen, så den visuella effekten blev att päronet var mindre och inte längra bort som tanken var.

På mittenbilden skulle jag teckna överskärning. Jag valde att samtidigt arbeta med skuggor eftersom jag misslyckades helt på den första (bilden till höger). Jag tycker att jag lyckades komma fram till ett helt okej resultat där.

På den sista bilden, den längst till höger är jag inte helt nöjd med skuggningen och högdagern. Men övning ger färdighet. Jag ska sätta mig ner och försöka igen när jag får några minuter över.

Efter övningen med storlek, överskärning och skugga gick vi vidare till att arbeta med olika typer av krita; vaxkritor, oljepastell och torrpastell. Här skulle vi använda oss av olika typer av krita för att fördriva, frottage schummra och måla pastost.



Pastost: målas med oljepastell i lager-på-lager-teknik.
Schummra: mjukt möter hårt. Man skuggar över papperet med t.ex. vaxkrita och markerar med hårdare kant.
Frottage: tar fram mönster på pappret med hjälp av olika underlag, här användes vaxkrita.
Fördriva: måla med t.ex. torrpastell eller kol, skugga/dra ut med hjälp av fingrarna eller en torr trasa.

Det var kul att testa olika tekniker med olika typer av kritor. Jag upptäckte att det fanns två varianter av torrpasteller, en hårdare och en porösare. Den porösare var mycket lättare att fördriva med än den hårdare.

Efter lektionen stannade vi kvar för att göra klart det vi började med. Vi la ut alla bilder på bordet med teckningssidan upp så man såg motivet. Därefter försökte vi disskutera oss fram till vilka kategorier de tillhörde, men det var svårt, så vi valde att sortera ut de bilder vi upplevde positiva och de bilder vi upplevde mer negativa i två högar. När vi gjort det sorterade vi in den negativa högen i tre mindre högar: ilska, sorg och stress, och den positiva i tre högar: glädje, kärlek och lycka. Detta gjorde vi med hjälp av att försöka se former eller tecken som vi kunde associera med känslorna. T.ex. kärlek kunde vi se på vissa bilder där det fanns två symboler som kunde representera tvåsamhet, i ilskan var det mycket mörka streck, lycka och glädje var svåra att skilja åt då de ligger så nära varnadra emotionellt, men där var strecken med "sprudlande" etc. Vi hade även lyckats blanda ihop ett fåtal posiviva och negativa teckningar.


Dagens lektion har varit väldigt intensiv med mycket information.  Jag saknar tyvärr en del av kurslitteraturen som borde komma i dagarna, då ska jag försöka ta del av vad som står och fördjupa mig ytterligare.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela