2013-04-10
Till idag fick vi en teckningsuppgift:

Jag började vid punkt 1 som skulle vara en ren konturteckning. Här valde jag att använda mig av en blyertspenna 6B där jag gjorde ett lite svårare mönster med en rak linje. Nr 2 som skulle tecknas med fel hand valde jag att arbeta med kol samt att testa en annan linjeteknik där jag drog streck och sicksackade mig fram. Här valde jag ett enklare mönster då jag känner att jag har långt ifrån samma kontroll på höger som vänsterhanden. Ni kan se resultatet på de två översta bilderna nedan:

Bild nr 3: Jag exprimenterade även ytterligare med pastost i olika material. Det som syns längst upp till vänster är vanlig vaxkrita, den längst upp till höger är med torrpastell och den längst ner är med oljepastell. Jag tycker att vaxkritan är svår att få heltäckande, det lossnar små "flagor" som gör att den inte täcker det vita underlaget. Jag tycker att vaxkritan fungerar bra med syfte att blanda två färger. Där färgerna överlappar varandra skapas en ny färg/nyans.
Torrpastellerna var däremot väldigt täckande, så där hade jag svårt att blanda till en ny nyans genom att överlappa färgerna med varandra. Jag tror torrpastellerna är bättre/lättare att använda vid fördrivning/skuggning och med hjälp av den metoden kombinera och blanda en till nyans.
Oljepastellen använde vi även när vi testade samma metod igår. Den har ungefär samma effekt som vaxkritan då det gäller att skapa nya nyanser, men jag tycker den är mer täckande och lättare att arbeta med än vaxkritan på det här underlaget (växtpapper).
Bild nr 4: Här valde jag att återigen testa schummring, men på ett annat material än igår. Här valde jag ett blankare papper som påminner om utskriftspapper. Jag tycker mig inte märka några större skillnader, men upplever att vaxkritan inte fäster riktigt lika bra på det glatta papperet som på det med gräng (struktur).
På punkt 3 skulle vi öva på att göra en teckning med högdager, egen skugga och slagskugga.

Eftersom jag ville öva på detta så blev jag glad att det fanns med som en uppgift. Tyvärr blev jag väldigt inne i mitt arbete så jag glömde av att dokumentera med hjälp av foto i början av teckningen.
Jag använde mig av torrpasteller i gråskala när jag gjorde denna teckning. Jag först göra konturen med en ljus kritan och markerade sedan ut vart högdagern skulle vara placerad. Sedan började jag med att göra streck i en båge (för att man skulle se att figuren var rundad) uppifrån, fortfarande med en ljus krita, en bit ner. Sedan bytte jag till en mellangrå krita och fortsatte med samma teknik neråt. Tillslut tog jag den mörkaste kritan jag hittade och började längst ner med mycket färg för att sedan vandra uppåt och möta den mellersta färgen. När jag gjort klart strecken fördrev jag torrpastellen med hjälp av fingrarna för att få en jämnare effekt. (Allt detta bild 1)
Sedan valde jag att påbörja skuggan (bild 2), men insåg att jag gjorde den för lång då ljuset kom väldigt mycket uppifrån. På bild 3 ser ni hur jag korrigerat detta samt fyllt i och fördrivit skuggan, detta med hjälp av en stompf. Bild 4 är det färdiga resultatet som även visar vad som är högdager, egen skugga och slagskugga.
På den sista punkten, nr 4, skulle vi göra en kolteckning med skugga.

Här fick jag korrigera skuggan i efterhand då den blev lite kort från början vilket man kan se på bild 1, 2 & 3. På bild 4 ser ni det färdiga resultatet. På den här teckningen använde jag mig av stompf för att fördriva och skapa skuggan.
När vi var klara med uppgifterna så skulle vi ha en gruppdisskution, men eftersom det bara var jag och Mia där från vår grupp så beslutade vi att ha en egen disskution. Se protokollet nedan:

Vi var båda överrens om att vi ville lära oss mer och arbeta med med skuggning, därför valde vi detta som "läxa". Jag har inte bestämt vilket material jag kommer jobba med än, men det lutar åt torrpastell då jag tyckte om att arbeta med det idag.